25% kedvezmény akár első rendeléskor!
A részletekért hívj minket: 06-30-709-6091

Vissza

Zsírban oldódó vitaminok

Közzétéve: 2017-03-18 13:23:54

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. A zsírban oldódó vitaminok – elnevezésükből adódóan zsírban oldódnak –, a szervezet képes őket hosszú távon tárolni, nem szükséges a mindennapi bevitelük.

A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) sokféle szereppel bír. Segíti a szemet a fényhez való alkalmazkodásban, szerepe van a csontnövekedésben, a fogak fejlődésében, a szaporodásban, a gének expressziójában.

Az A-vitamin hiányának esetén a bőr szárazzá, érdessé válik, a szervezet fogékonnyá válik a fertőzésekre, a fogfejlődés nem a megfelelő módon zajlik le, lassul a csontnövekedés.

Ajánlott bevitel nőknek napi 4000 NE, férfiaknak 5000 NE. 9 dkg májban 9000 NE A-vitamin található, de sok A-vitamin van a sötétzöld, sárga, narancssárga és piros húsú zöldségekben és gyümölcsökben, a zsíros tejben és a tojássárgájában.

A D-vitamin

D-vitamin (kalciferol) elsősorban a kalcium- és foszfátanyagcserében játszik szerepet. Fokozza a kalcium felszívódását a vékonybélből, és visszaszívódását a vesében. Elősegíti, hogy a csontok fölvegyék, és beépítsék a kalciumot.

Hiánytünete gyermekkorban az angolkór, felnőttkorban a csontlágyulás, az osteomalacia.
A D-vitamin túladagolásának tünetei: magas szérum kálciumszint, lassult mentális és fizikális fejlődés, csökkent étvágy, hányinger, hányás.

Ajánlott bevitel 15000-2000 NE, gazdag D-vitamin források az olajos halak: lazac, hering, tonhal. Egy bögrényi tej csak 100 NE-t tartalmaz, így aki kevés halat fogyaszt, mindenképp érdemes D-vitamin táplálékkiegészítőt szednie.

Tudd meg, mennyi D-vitaminra van szükséged! Töltsd ki ingyenes tesztünket!

E-vitamin

Az E-vitamin (tokoferol) antioxidáns, a károsodástól védi az A- és a C-vitamint, a vörösvértesteket és az esszenciális zsírsavakat. Az E-vitamin szedése segíthet megelőzni a cardiovascularis és a rákos betegségek kialakulását. Forrásai a növényi olajok és a margarin, gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, gabonafélék.

Hiánya normál körülmények között nem jelentkezik, csak éhezésben, ez esetben vérszegénység, a terhesség alatti hiányállapotban az újszülött alacsony születési súlya fordulhat elő. Az E-vitamin túladagolása azoknál veszélyes, akik vérhígítót szednek, mert gyógyszerkölcsönhatás alakulhat ki (fokozzák a gyógyszer hatását).

Ajánlott bevitel nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg. A búzacsíra gazdag E-vitamin forrás, két evőkanál 40 mg-ot tartalmaz. Az olajos magvak, levélzöldségek és teljes kiőrlésű lisztből készült ételek is gazdag E-vitamin források.

K-vitamin

K-vitamin elsősorban a véralvadásért és a csontok felépítéséért felelős. Több alvadási faktor működéséhez is K-vitamin szükséges. A szervezet számára szükséges mennyiség felét K1-vitamin formájában a táplálékkal visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele, a K2-vitamin pedig a bélben keletkezik bélbaktériumok közreműködésével.

Forrásai a zöld növények, mint például a spenót, a káposzta, a brokkoli, egyes növényi olajok. Ha nincs megfelelő mennyiség belőle a szervezetben, vérzés alakulhat ki, hiánya előfordul újszülötteknél, anticoaguláns kezelésben részesülőknél, antibiotikumot szedők esetén. Az újszülötteknek az élet első hetében K-vitamin pótlás szükséges a bélflóra eltérő jellege miatt.

Gazdag K-vitamin forrás a Lucerna.

Zsírban oldódó vitaminok túladagolása

A zsírban oldódó vitaminok a májban és a zsírszövetben raktározódnak, ahonnan lassan mobilizálódnak. Mivel képesek felhalmozódni a szervezetben, túladagolásuk mérgezéses tüneteket okoz. Túladagoláshoz szükséges mennyiséget az alábbi táblázatból olvashatsz:

Zsírban oldódó vitaminok táblázat

  hiánytünetek miben található? napi ajánlott bevitel túladagoláshoz szükséges mennyiség túladagolás tünetei
A-vitamin farkasvakság, bőrszárazság, gyermekeknél növekedési zavar máj, zöldségek, zsíros tej, tojássárgája  4000 NE  1500 NE / testtömeg kg sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás
D3-vitamin  csontritkulás, immunrendszer gyengesége olajos halak: lazac, hering, tőkehal  1500 NE  40.000 NE hónapokig  kalcium lerakódás az érfalakon, étvágytalanság, vese problémák
E-vitamin hiánya ritka, izomgyengeség, bőrhámlás, idegrendszeri zavarok búzacsíraolaj, olajos magvak, leveles zöldségek, teljes kiőrlésű lisztek 20 mg  1000 mg  vérzékenység, lassú sebgyógyulás
K2-vitamin véraláfutások, vérzékenység  zöld levelű növények, brokkoli  90 mcg  500 mcg naponta  bőrproblémák, viszketés, májbetegség