Termékek összesen: | 0 Ft |
A részletekért hívj minket: 06-30-709-6091
Zsírban oldódó vitaminok
Közzétéve: 2017-03-18 13:23:54
A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. A zsírban oldódó vitaminok – elnevezésükből adódóan zsírban oldódnak –, a szervezet képes őket hosszú távon tárolni, nem szükséges a mindennapi bevitelük.
A-vitamin
Az A-vitamin (retinol) sokféle szereppel bír. Segíti a szemet a fényhez való alkalmazkodásban, szerepe van a csontnövekedésben, a fogak fejlődésében, a szaporodásban, a gének expressziójában.
Az A-vitamin hiányának esetén a bőr szárazzá, érdessé válik, a szervezet fogékonnyá válik a fertőzésekre, a fogfejlődés nem a megfelelő módon zajlik le, lassul a csontnövekedés.
Ajánlott bevitel nőknek napi 4000 NE, férfiaknak 5000 NE. 9 dkg májban 9000 NE A-vitamin található, de sok A-vitamin van a sötétzöld, sárga, narancssárga és piros húsú zöldségekben és gyümölcsökben, a zsíros tejben és a tojássárgájában.
A D-vitamin
A D-vitamin (kalciferol) elsősorban a kalcium- és foszfátanyagcserében játszik szerepet. Fokozza a kalcium felszívódását a vékonybélből, és visszaszívódását a vesében. Elősegíti, hogy a csontok fölvegyék, és beépítsék a kalciumot.
Hiánytünete gyermekkorban az angolkór, felnőttkorban a csontlágyulás, az osteomalacia.
A D-vitamin túladagolásának tünetei: magas szérum kálciumszint, lassult mentális és fizikális fejlődés, csökkent étvágy, hányinger, hányás.
Ajánlott bevitel 15000-2000 NE, gazdag D-vitamin források az olajos halak: lazac, hering, tonhal. Egy bögrényi tej csak 100 NE-t tartalmaz, így aki kevés halat fogyaszt, mindenképp érdemes D-vitamin táplálékkiegészítőt szednie.
Tudd meg, mennyi D-vitaminra van szükséged! Töltsd ki ingyenes tesztünket!
E-vitamin
Az E-vitamin (tokoferol) antioxidáns, a károsodástól védi az A- és a C-vitamint, a vörösvértesteket és az esszenciális zsírsavakat. Az E-vitamin szedése segíthet megelőzni a cardiovascularis és a rákos betegségek kialakulását. Forrásai a növényi olajok és a margarin, gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, gabonafélék.
Hiánya normál körülmények között nem jelentkezik, csak éhezésben, ez esetben vérszegénység, a terhesség alatti hiányállapotban az újszülött alacsony születési súlya fordulhat elő. Az E-vitamin túladagolása azoknál veszélyes, akik vérhígítót szednek, mert gyógyszerkölcsönhatás alakulhat ki (fokozzák a gyógyszer hatását).
Ajánlott bevitel nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg. A búzacsíra gazdag E-vitamin forrás, két evőkanál 40 mg-ot tartalmaz. Az olajos magvak, levélzöldségek és teljes kiőrlésű lisztből készült ételek is gazdag E-vitamin források.
K-vitamin
A K-vitamin elsősorban a véralvadásért és a csontok felépítéséért felelős. Több alvadási faktor működéséhez is K-vitamin szükséges. A szervezet számára szükséges mennyiség felét K1-vitamin formájában a táplálékkal visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele, a K2-vitamin pedig a bélben keletkezik bélbaktériumok közreműködésével.
Forrásai a zöld növények, mint például a spenót, a káposzta, a brokkoli, egyes növényi olajok. Ha nincs megfelelő mennyiség belőle a szervezetben, vérzés alakulhat ki, hiánya előfordul újszülötteknél, anticoaguláns kezelésben részesülőknél, antibiotikumot szedők esetén. Az újszülötteknek az élet első hetében K-vitamin pótlás szükséges a bélflóra eltérő jellege miatt.
Gazdag K-vitamin forrás a Lucerna.
Zsírban oldódó vitaminok túladagolása
A zsírban oldódó vitaminok a májban és a zsírszövetben raktározódnak, ahonnan lassan mobilizálódnak. Mivel képesek felhalmozódni a szervezetben, túladagolásuk mérgezéses tüneteket okoz. Túladagoláshoz szükséges mennyiséget az alábbi táblázatból olvashatsz:
Zsírban oldódó vitaminok táblázat
hiánytünetek | miben található? | napi ajánlott bevitel | túladagoláshoz szükséges mennyiség | túladagolás tünetei | |
A-vitamin | farkasvakság, bőrszárazság, gyermekeknél növekedési zavar | máj, zöldségek, zsíros tej, tojássárgája | 4000 NE | 1500 NE / testtömeg kg | sárgás bőrszín, hajhullás, bőrgyulladás |
D3-vitamin | csontritkulás, immunrendszer gyengesége | olajos halak: lazac, hering, tőkehal | 1500 NE | 40.000 NE hónapokig | kalcium lerakódás az érfalakon, étvágytalanság, vese problémák |
E-vitamin | hiánya ritka, izomgyengeség, bőrhámlás, idegrendszeri zavarok | búzacsíraolaj, olajos magvak, leveles zöldségek, teljes kiőrlésű lisztek | 20 mg | 1000 mg | vérzékenység, lassú sebgyógyulás |
K2-vitamin | véraláfutások, vérzékenység | zöld levelű növények, brokkoli | 90 mcg | 500 mcg naponta | bőrproblémák, viszketés, májbetegség |
- Egészségtámogatás klorofillal
- Zsírégetés helyett előzd meg a testzsír felhalmozódását HCA-val!
- Mit tehetünk, ha tinédzser gyermekünk elégtelenül táplálkozik?
- A D-vitamin hiány tünetei
- Zsírban oldódó vitaminok
- Miért nem segít a fogyókúrán a szándékos éhezés?
- A lúgos vízről
- Hogyan előzheted meg az időskori csontritkulást?