Leggyakoribb kozmetikai összetevők

Acid Black 1

Szintetikus anyag, fekete hajfesték. Veszélyes, rákkeltő anyagként tartják számon.

Albumin

Az albumin név a kémiában nem egy anyag, hanem a fehérjék egyik fontos osztályának az elnevezése. Szerves anyagokból nyerik. Kolloid módon vízben oldhatók. Ránctalanító, feszesítő jellegű maszkokhoz, szappanokhoz használják.

Alcohol, Etil- alcohol, Etanol

Alkohol, etil-alkohol.A szeszesitalokból jól ismerhetjük. Nagy mennyiségben kiszárítja a bőrt, mert zsír- és vízelvonó anyag.

Allantoin

Színtelen, kristályos anyag. Vízben és alkoholban oldódik. Sebhegesítő hatású, elősegíti az új sejt képződését. A bőrt nem irritálja, a bőr sima finom tapintású lesz tőle. Kozmetikai készítményekhez, pl. krémekhez, arcvizekhez használják. Vizes oldatait konzerválni kell és 75°C-nál nagyobb hőmérsékletre nem szabad melegíteni, mert akkor bomlani kezd.

Aloe Vera

Évelő növény, húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei vannak, magassága 120 cm is lehet. Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra, aloé gél, aloé latex, aloé nedv, -kivonat formájában. A kozmetikai használatra elterjedt aloé gél egy sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe Vera-t azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik. Több mint 150 alkotójának (mono és poliszacharidok, aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek stb.) köszönhetően fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, hámosítást serkentő, a bőr regenerálását gyorsító, antibakteriális, hidratáló és más bőrápoló hatású.

Aluminium-klorid-hidroxid, és aluminium vegyületek

Az alumínium sója. Vízben jól oldódik. Izzadásgátló készítményekben alkalmazzák pórusösszehúzó (adsztringens) tulajdonságának köszönhetően. Kevésbé irritálja a bőrt, mint a savasabb jellegű aluminium-klorid. Kiváló pórusösszehúzó és dezodoráns is.

(-) Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával. Származékai kozmetikumokban főként dezodorokban találhatók. Az izzadást teljesen nem tudják meggátolni, ám gyulladást, viszketést, rákot válthatnak ki.


Arbutin (medveszőlő)

Fehérítő hatású növényi eredetű összetevő. A sötét foltok és pigmentfoltok világosítására kb. 3% körüli koncentrációban használják. Hatékonyan gátolja a melanin termelődéséért felelős tirozináz enzim működését. A foltokban felhalmozott melanint elszínteleníti, megszünteti a májfoltokat.

Avocado oleum (avokádóolaj)

Az avokádó gyümölcséből nyert olaj igen gazdag vitaminokban, tartalmazza a legfontosabb esszenciális zsírsavakat, és kedvező hatást gyakorol a bőr anyagcseréjére. Táplálja a száraz, érzékeny, vízhiányos bőrt. Elsőrendű bőrápoló tulajdonságai révén a legértékesebb kozmetikai anyagok közé tartozik.

Benzyl Alcohol
Színtelen, vízben jól oldódó alkohol féle. Tartósítószerként használt. Nagyobb mennyiségben a bőrre szárító, irritáló hatással van. Bőrön túlérzékenységet, bőrgyulladást okozhat. Irritáló a szemekre is.

(-) Egyes források szerint központi idegrendszeri leromlást is okozhat. Belélegezve és lenyelve ártalmas.

Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract
A kínai teacserje nem fermentált változatának a kivonata, közkeletűbb néven zöldtea kivonat. A zöld teában található kivonatok regenerálják a bőrt és segítik megőrizni rugalmasságát. Kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevő.

Carbomer
Sűrítő anyag, amit elsősorban gélszerű állag előállításához használnak


Ceramid

Zsírszerű anyag, a bőr természetes lipidjeinek mintájára állítják elő. Erősíti a bőr védekező funkcióját a környezetből származó kórokozókkal és káros anyagokkal szemben, javítja a bőr nedvesség megtartó képességét.


Cera microcristallina - Microcrystalline Wax

Mikrokristályos viasz. Szintetikus anyag, krémalap. Nagyobb koncentrációban elzárhatja a bőr pórusait.

Ceresin

Kőolajszármazék, ozokerit tisztításával állítják elő. Sűrű, viaszos anyag, melyet elsősorban sürítőanyagként használnak.


Cetearyl Alcohol
Bőrápoló és emulzióképző. Lágyító és bőrnyugtató hatású. Nem irritatív, ellentétben az etil- és benzilalkohollal. Zsíralkohol, melyet emulgeálószerként, bőrpuhító és sűrítőanyagként is használnak a kozmetikumokban.

C.I.20470, Amidofekete

Színezőanyag. Ingerlő, szem- és bőrizgató hatású, izgatja a légutakat.

Citric Acid
Citromsav, amely számos savanyú gyümölcsben előfordul. Elsősorban a krémek ph értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak). Természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használt ízesítőként.


Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Extract
Citromhéj kivonat. Tonizáló, bőrjavító. Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) hatások is megemlíthetők.

Coco-Betaine / Cocamidopropyl Betaine

Kókuszolajból előállított, halványsárga folyadék. Tisztítókban és samponokban gyakran használt felületaktív anyag, habosítószer, haj- és bőrkondícionáló, valamint sűrűség szabályozó segédanyag. A coco-betaine gyengéd, nem irritáló tisztítószer, mely alkalmas a száraz és érzékeny bőr tisztítására is.

(-) Egyesek szerint bőrgyulladást és allergiát válthat ki, rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget. Szem és bőrirritációt is okozhat.

Cocamide MEA
Emulgeálószer, növényi gélképző, sűrűség szabályozó segédanyag. Leggyakrabban samponokban, tusfürdőkben, habfürdőkben található.

Cranberry Extract
Áfonya-kivonat. Antibakteriális hatású D-vitamint tartalmaz, amely még a vírusok és a gombák ellen is védelmet nyújt.


Dimethicone

Szintetikusan előállított sűrűbb állagú szilikon olaj. A bőrön alkalmazva selymes érzetet ad, nem környezetszennyező.

Glycerin / E 422

Vízmegkötő. Állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, bőrazonos anyag. A glicerint kémiai úton propilénből szintetizálják. Növényi olajokból is nyerhető, erre főként a kókuszolajat alkalmazzák. Rendkívül jó vízmegkötő, a bőrön használva képes kivonni a vizet a bőr alsó rétegeiből növelve ezzel a bőr felszíni rétegében található vízmennyiséget.A glicerin az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett, a glicerin veszélytelennek számít.

(-)A túl sok (vagy tömény) glycerin azonban szárító hatású lehet, mivel a bőr felső rétegeiből a víz könnyen elpárolog.

Glycol Distearate
Gyöngyházfényt adó, leggyakrabban samponokban és lemosókban található emulgeálószer.


Green Tea Extract

Lásd.

Helianthus annuus extract

A napraforgó magjának és virágának a kivonata, melyet bőrpuhítóként, bőrkondícionálóként használnak. Visszaadja az ernyedt bőr és izom rugalmasságát a napraforgószárban található auxin révén, ami segíti a bőr természetes védő rétegének - barrier - erősítését. (Hélia D)

Hyaluronsav

Természetes állapotában az élő szervezetben, a bőrben illetve a bőr alatti kötőszövetben található. Ugyan olyan része a szervezetünknek, mint a kollagén, az ellasztin, illetve az aminosavak. Javítja a bőr szerkezetét, segít megkötni a bőrben a vizet, így különösen jó a dehidratált bőrökre.

Lanolin

Másnéven gyapjúzsír, vagy gyapjúviasz. A gyapjú zsírjából megfelelő tisztítással és finomítással nyerik. A lanolinnak nagy a vízfelvevő képessége. 150-200% vizet képes felvenni és azzal tartós emulziót képez. Magában vagy más zsiradékkal keverve krémek, kenőcsök, szappanok, bőrpuhító szerek, alkotórésze. Könnyen beszívódik a bőrbe, ezért kiváló alapanyaga a kozmetikai és gyógyászati termékeknek. A tisztított lanolin levegő hatására avasodik. A lanolin használata allergiás reakciót válthat ki a bőrön.

Lavandula officinalis Chaix

Levendulaolaj. A valódi levendulaolaj nyugtató, ellazulást segítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális főbb hatásokkal rendelkezik. Antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően sebgyógyulások elősegítésére, fertőzéses bőrbántalmak és lábszárfekély, valamint rovarcsípések okozta viszketés kezelésére bőrápoló készítmények alkotórészeként alkalmazzák, babatermékeknél is biztonságosan használhatók. A valódi francia levendula illóolajából különböző kozmetikai készítményeket parfümöket és levegőillatosítókat is előállítanak. A valódi levendulaolaj nem toxikus, csak nagyon enyhén irritáló.

Lecithin
Terrmészetes anyag, növényi eredetű élelmiszerekben, például a szójában fordul elő. Természetes antioxidáns és bőrlágyító. A lecitin a szójabab-olajból kivont természetes foszfolipid, amely nélkülözhetetlen alkotóelem a sejtek számára, szerepet játszik a test számos anyagcsere-folyamatában.

Linalool
Levendulából kivont illatosító anyag. Potenciális bőrirritáló és allergén a levegővel érintkezve. Különösen érzékeny bőrűeknél bőrpirosságot, viszketést okozhat Egyes kutatások szerint sejtmérgező hatású lehet. Egyéb nevei ?-linalool, linalil-alkohol, linaloil-oxid, p-linalool, allo-ocimenol és 2,6-dimetil-2,7-oktadién-6-ol.


Magnesium Aluminum Silicate
A sűrűbb konzisztenciát biztosítja. Átlátszatlanná tevő, összecsomósodást megakadályozó és főleg sűrítő segédanyagként használt a kozmetikumokban. Nagy molekulamérete miatt nem szívódik be a bőrbe. Púderekben is alkalmazzák.

Magnesium oxid

Púder alapanyag. Csomósodást gátló szerként alkalmazzák.


Methyl Cocoate

Kókuszolajból származó bőrpuhító, bőrjavító anyag.

Microcrystalline Wax - Cera microcristallina

Mikrokristályos viasz. Szintetikus anyag, krémalap. Nagyobb koncentrációban elzárhatja a bőr pórusait.

Mineral oil

Kőolajból előállított szintetikus zsír. Bőrbe nem szívódik föl, egyesek szerint akadályozza a bőr lélegzését.

Niacinamide /Dicaprate Niacinamide
B3 vitamin, mely az orvoslásban is használt hatóanyag. Kiváló hatással van a bőrre, vérbőség fokozó, sekentő öregedés elleni hatóanyag. Jó hidratáló szer, hatékony pigmentfoltok ellen is.

Paraffinum liquidum

Paraffinolaj. A paraffin gyártásánál melléktermékül kapott sűrü folyadék.

(-) Ásványi olaj, emiatt sokan a nem ajánlott krém-összetevők közé sorolják, szerintük nem szívódik föl, megmarad a bőrfelszínen, eltömíti a pórusokat és akadályozza a bőr lélegzést. Többen viszont a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyagnak tartják.. Ezenkívül hatásos sebgyógyító, illetve belsőleg székrekedés ellen használják - tehát annyira mégsem lehet veszélyes.

Parfum / Fragrance

Illatanyag, Természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keveréke. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. Továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak.

PEG (polietilén-glikol) és származékai

A kozmetikumokon kívül fogkrémekben is megtalálhatók. A krémek mesterséges emulgeátorai. Az emulgeálószereknek köszönhetően nem válik el zsírnemű anyag a víztől.

(-) Egyes források szerint a PEG-ek és származékai a bőrt áteresztővé és egyben sérülékennyé is teszik a káros anyagokkal szemben.Sérült hámréteg esetén (viszketés, vörösség) kerülni kell a magasabb PEG koncentrációjú kozmetikai készítményeket. Idegen anyagokat vihetnek be a bőrbe.

Pl: PEG-100 Stearate, Peg-40 Stearate,

Petrolatum

Kőolajszármazék, szénhidrogének komplex keveréke, a petróleum származéka. Gyulladáscsökkentő hatása van, segíti a bőr regenerálódását, gyógyulását. Elzáró hatása révén pedig kiváló hidratáló száraz bőrre, mert nem engedi a nedvességet elpárologni a bőr felszínéről. Zsíros, pattanásokra hajlamos bőrűeknek azonban semmiképpen nem ajánlják.

(-) Bár sokak szerint nincsen semmi alapja, a kőolajszármazékokat többen ártalmasnak tartják, szerintük az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és más, a bőr által termelt anyagok elől zárja el az utat. Így a bőr nem tud normálisan lélegezni, comedók, mitesszerek képződnek. Megjegyzendő, az igen népszerű Eucerin termékcsalád alapanyaga is kőolajszármazék (köztudott, hogy az érzékeny bőrök igen jól tolerálják).

INCI szerint a következőképpen nevezik a szénhidrogéneket: vaseline, paraffinum liquidum, cera microcristallina, ceresin, mineral oil, petrol wax, ozokerit


Polyquaternium 7
Elektormos töltődést megakadályozó és felületi hártyaképző segédanyag. Elsősorban hajápolókban használnak, de találkozhatunk vele szappanokban és tisztítókban is.

Pyridoxine
B6 vitamin egy formája. Bőrápoló, antibakteriális és antioxidáns tulajdonsága is van.


Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract
Az alma kivonata, bőrjavító tulajdonságú (skin conditioning). Az ebből kivont pektint sűrítő anyagként használják a kozmetikumokban.

Q10 (Ubiquinon)

A bőr megújításáért is felelős enzim, amely megtalálható az emberi sejtben és fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, szervezetünkben mennyisége az öregedéssel együtt csökken. Ezt a csökkenést lehet némiképp ellensúlyozni Q10 tartalmú kozmetikumokkal, ezáltal serkentjük a sejtosztódást, elősegítjük a hámsejtek regenerálódását. A bőrre kenve hatásos antioxidáns és gyulladáscsökkentő, de felszívódása bőrön keresztül korlátozott..


Retinol

A-vitamin, amely ösztönzi a sejtek osztódását, ezáltal gátolja a bőröregedést. Jelentős szerepet játszik még a szabad gyökök elleni küzdelemben is. Növeli a bőr UV sugarakkal szembeni érzékenységét. Az A-vitamin elengedhetetlen a hámsejtek helyes működéséhez.

Salicylic Acid / Szalicilsav

Más néven BHA (beta hidroxy acid). Bőr és szaruoldó. Nagyobb koncentrációban irritáló, erősen szárító hatású. Pattanások és mitesszerek ellen hatékony összetevő.


Saccharum Officinarum
A nemes cukornád kivonat. Hidratáló és bőrjavító anyag. A nádcukorból állítják elő a glikolsavat is.

Shea Butter
Az afrikai karite fa terméséből, a Shea dióból készült vaj. Védi és nyugtatja a bőrt. Magas A, E, F vitamin, antioxidáns tartalmú.

Sodium Benzoate
A benzoesav nátrium sója, kémiai tartósítószerként használják.Allergiát okozhat.

Sodium Chloride/ nátrium klorid
Közönséges nevén konyhasó. A kozmetikai segédanyag, a sót térfogatnövelő, gélstabilizáló, sűrűség szabályozó anyagként használják.


Sodium Cocoate

Kókuszolajból kivont zsírsavak keveréke, gyakran használják samponokban és szappanokban tisztítószerként, emulgeálószerként, vagy felületaktív anyagként.

Sodium Hydroxide
Nátrium hidroxid (marólúg, lúgkő). Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A kozmetikai iparban kis mennyiségben arra használják, hogy szabályozzák vele a krémek ph értékét. Nagyobb mennyiségben bőr irritáló.


Sodium Laureth Sulfate

(nátrium lauryl szulfát) Kókuszból előállítható, tisztítókban, szappanokban és samponokban gyakran használt felületaktív anyag és emulgeálószer, a kozmetikumokban található koncentrációban a használata biztonságosnak tartott.

(-)Más források szerint a Sodium Laureth Sulfat szintetikus tenzidet, erélyesen szárító, olcsó habképző anyagnak tartanak. Mely rendszeres használata irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, s egyes vizsgálatok szerint akár a belső szervekre is veszélyes lehet. Mások szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat.

Talc (talcum) - zsírkő

A természetben előforduló ásvány, melyet a kozmetikumokban leginkább por formában térfogatnövelő, és töltőanyagként használnak. Ezen kívül még bőrradírozó, összecsomósodást megakadályozó, átlátszatlanná tevő és bőrvédő összetevő. A hintőpor fő alkotórésze.

(-) Egyes források szerint a tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a hintőpor rendszeres használata a genitális területen 3-4 szeresére növeli a petefészekrák kialakulásának az esélyét.

Tocopherol, tocopheryl acetate, tokoferil-palmitát
Értékes antioxidáns, E-vitamin. Megvédi a test szöveteinek zsírtartalmát a természetellenes lebontástól, természetes tartósítószer.Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitaminféle. Kutatások arra is utalnak, hogy védi a bőrt az UVB okozta károktól, segít a bőr védőrétegének fenntartásában. Remekül együttműködik az A-vitaminnal és a C-vitamminnal is. Az E-vitamint szintétikus tokoferil-acetátként vagy tokoferil-palmitátként is használják.

Triclosan

Jó baktérium ellenes anyag, csökkenti a pattanások kialakulási esélyét. A triclosan szintetikus alapú tartósító- és fertőtlenítőszer, amelyet baktérium- és gombaölő hatása miatt számos kozmetikumban megtalálhatunk - leginkább a fogkrémekben, antibakteriális krémszappanokban és lábápolókban.

(-) A triclosant az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolja. Egyes források szerint: Allergiát okozhat, és káros az egészségre. Mérgező anilint "állít elő" amely a bőrön és a nyálkahártyán keresztül felszívódik a szervezetbe, majd ott szétterjed. A bőr természetes savvédőköpenyét támadja meg és károsíthatja a májat.

Vaseline - vazelin

Kőolajszármazék. Zsírhoz hasonló állagú, nem avasodik, nem szívódik fel a bőrbe, gyakran használják kenőcsök alapanyagaként. Bővebben



Water, Aqua (víz)

A leggyakoribb kozmetikai összetevő, általában az összetevők listáján az első helyen szerepel, mert a legtöbb krém, kozmetikum fő összetevője.
Oldóanyag a többi összetevő számára, és hidratáló hatású (ha már benne van a bőrben, kívülről szárító). A legtöbbször deionizált vizet (ásványi sóktól megtisztított víz) használnak, hogy biztosítsák a termék tisztaságát.

Xanthan Gum

Biotechnológiai úton előállított emulzóképző és stabilizáló gélképző összetevő. A poliszacharidok közé tartozik, nagyon jó bőrbarát tulajdonságokkal rendelkezik.

Ylang Ylang
Egy Fülöp-szigeteki virágból nyert, könnyed illatú nyugtató olaj. A Cananga odorata az Ilang-ilang illóolaja afrodiziákum, antiszeptikus hatású.


Zea Mays (kukoricacsíra olaj)

Természetes növényi olaj, bőrpuhító hatású. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Bőr- és hajkondícionáló, emulgeálószer, oldószer, felület aktív anyag és elektromos töltődést megakadályozó anyag. Bőr és hajápoló termékeknek is gyakori összetevője.

Zinc oxide (cink oxid)

Ásványi szinezék.. Használják sűrítő, fehérítő és síkosító segédanyagként, és fizikai fényvédőként is. Kiváló UVB és UVA blokkoló. Meglehetősen fotostabil. Egyesek nyugtató és antioxidáns hatást is tulajdonítanak neki. Használatakor fehér réteget hagy maga után.

Zinc Pyrithione

Cinktartalmának köszönhetően segít eltüntetni a korpát és megszünteti a viszketést és a hámlást a fejbőrön, szájápoló készítményekben tiltott. Irritáló hatású lehet.

Zinc stearate

Púderekben alkalmazzák, enyhe fertőtlenítő.