25% kedvezmény akár első rendeléskor!
A részletekért hívj minket: 06-30-709-6091

Vissza

A D-vitamin hiány tünetei

Közzétéve: 2017-08-17 22:41:20

Lehetek D-vitamin hiányos?

Ha keveset tartózkodsz a napon, allergiás vagy a tejtermékekre vagy szigorú vegán étrendet folytatsz, akkor nagy valószínűséggel D-vitamin hiányod van. A napfény vitaminként is ismert D-vitamint a szervezetünk termeli, napfény hatására. Természetesen előfordul néhány élelmiszerben is, leginkább tőkehalmájban, tojássárgájában és néhány tejtermékben.

Mit okozhat a D-vitamin hiánya?

A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontokhoz, mert segít a szervezetnek a kalcium csontozatba építésében. Egyre több kutatás rávilágít arra, hogy a D-vitamin hiánya többféle rákos megbetegedésnek kedvez, illetve gyengíti az immunrendszert.

Az izomgyengeség és csontfájdalom, illetve az időskori csontritkulás D-vitamin hiányt jelezhet, de ezek mellett más esetben is szembesülhetünk vele, hisz a vizsgálatok szerint azoknál, akik vérében kevés D-vitamint mutattak ki, megnövekedett számban találtak érrendszeri betegeket, Alzheimer kórosokat, asztmásokat és rákos betegeket.

A kutatások továbbá azt sugallják, hogy a D-vitamin szerepet játszhat számos  különleges állapot megelőzésében és kezelésében, beleértve az 1. és 2. típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a glükóz intoleranciát és a sclerosis multiplexet.

A D-vitaminhiány további okai

Ha általában keveset tartózkodsz napon, munkád során szinte csak mesterséges fény ér, vagy ha csak nem Európa déli részén laksz, akkor nagy a veszélye, hogy szervezeted nem termel elég D-vitamint, illetve nem jut elég D-vitaminhoz. Különösen veszélyeztetettek a sötét bőrűek, akik Európában laknak.

Időskor: az idősebb emberek veséje nem tud elég D-vitamint aktivizálni.

Bizonyos egészségügyi problémák, beleértve a Crohn-betegséget, a cisztás fibrózist és a cöliákos betegséget, befolyásolhatják a belek D-vitamin bevitelének képességét az étkezésből.

Elhízás: azok a személyek, akiknek testtömegindexe 30 vagy annál nagyobb, gyakran alacsony a D-vitamin vérszintje, mivel a D-vitamin zsírban oldódik és nagy mennyiségben eltűnik a zsírpárnákban.

Amennyiben szeretnéd szervezeted feltölteni D-vitaminnal, ajánljuk figyelmedbe a 10 hónapra elegendő, mesterséges anyagoktól mentes, tőkehalmájból kivont D-Drops készítményünket, nagyszerű citrusos íze a család minden tagjának tetszését elnyeri.